/ БТА/ Павел Русинов
Три мавзолея-ротонди и купел за кръщаване на младенци от 6-и век разкри екипът на Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. 

По думите на професора, такава концентрация на мавзолеи не е откривана не само на Балканите, но и въобще на територията на цялата Римска империя и допълни, че тези ротонди-мавзолеи са една огромна загадка, която ще се решава тепърва.

"Вероятно става дума за цял некропол, като е възможно в него да са били погребани както епископи, така и светски лица, което тепърва ще се уточнява", каза проф. Овчаров.

Николай Овчаров: Монета потвърждава, че на Перперикон е бил храмът на Дионис

Находките се намират на 30-40 метра от ранносредновековната базилика, разкрита преди 6 години, в епископската резиденция, представляваща един огромен комплекс от сгради, която продължава да функционира до 11-12 век.

На този етап от разкопките са открити още много находки - над 120 представителни предмета. Сред тях са сребърен денар на император Деций Траян от средата на трети век, сребърен накит за коса от същото време, енклопиан - реликварий от 10-11 век, както и монети от същото време.
БТА