/ БГНЕС

Изборният ден във всичките 520 секционни избирателни комисии в област Кърджали е започнал нормално и протича без инциденти, по информация на 7-те Общински избирателни комисии в областта.

Около 150 000 избиратели имат право на глас, като най-много те са в община Кърджали - близо 65 хиляди. Те ще гласуват в общо 162 секции, като 4 от тях са подвижни за хора с увреждания, които не могат да отидат до урните в днешния ден, и две са в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и в Държавната психиатрична болница в областния град, съобщи председателя на ОИК Александър Стеврев.

По думите му до 10 часа избирателната активност в община Кърджали е 21, 7 процента, като до урните до този час са отишли  4623 човека от имащите право на глас.

Според Ставрев до днешния ден жалбите, постъпили в ОИК в Кърджали са 11, като от тях няма такива, които сериозно да нарушават изборния процес. Според него там където има отказали се членове на СИК, те се заменят с нови. Това с особена сила важало за една политическа сила, където имало масово отказали се.

Хората, които са подали заявления в ОИК, за да гласуват по настоящ адрес са 610, каза още председателят на комисията.

По информация на ОД на МВР 476 служители на МВР са включени в охрана на реда и избирателните секции при провеждането на избори за местна власт до приключването на изборния ден и предаването на бюлетините в ОИК.

Осем се кандидатират за кметското място в Кърджали, а партиите и коалициите, които ще се борят за съветници в 41-местния Общински съвет са девет.