Избирателна активност от 6,43 процента към 11:00 часа в област Кърджали отчитат от Районната избирателна комисия.

До урните в днешния изборен ден са отишли 16 864 избиратели, коментира председателят на РИК Павел Гатев и отчете, че на предходните избори - на 2 октомври 2022 г.q към същия час гласувалите са били 17 441, а активността е била 6,65 на сто.

Най-много като брой са гласувалите в община Кърджали – 5 994, а като процент  - l община Крумовград – 9,18 на сто.

По отношение на изборния процес, председателят на РИК отчете, че първоначално общо девет от машините не са заработили, а не както обяви по-рано – три.

Секциите им са били проверени и към момента в осем от тях изборният процес за гласуване с машина е възобновен. Само в секция 38 – в училище "Вл. Димитров – Майстора“ в Кърджали машината не е заработила и се очаква решение от ЦИК, което разпорежда вотът там да е само с хартиена бюлетина.

Павел Гатев коментира също, че по отношение на неявилите се председатели и членове на СИК, част от хората в комисиите са преназначени на по-висока позиция, за да се формира ръководство. Назначени са и нови членове, за да се попълни минимумът от брой представители в СИК.

В Районната избирателна комисия е входирана и първата жалба – от общински лидер на партия, който посочва, че подаден от партията член на секционна комисия и участвал в първоначалните консултации днес липсва от списъка. В жалбата се посочва, че е вложен умисъл. РИК ще излезе с решение след заседание в 13,00 часа.

Изборите в 9 МИР се наблюдават от общо четирима международни наблюдатели – по двама от Германия и Чехия, каза още председателят на РИК – Кърджали.
БТА