Жителите на Босилеград без достъп до българска телевизия, дори и с декодери
Жителите на Босилеград без достъп до българска телевизия, дори и с декодери / Иво Кирилов, Дарик

От близо месец жителите на Босилеград не могат да гледат българска телевизия, това съобщи за Дарик председателят на Културно- информационния център Иван Николов.
"От март до август си купихме декодери и гледахме цифровата телевизия, но след ремонт на ретранслатора на Конявската планина сигнала бе намален и сега нямаме възможност да гледаме българска телевизия. В този един месец получаваме различни обяснения, но ние не приемаме нито едно от тях. За нас българите в Босилеград е изключително важно да гледаме българска телевизия", заяви Иван Николов. Той обясни, че е изпратил писма до Консулството, Посолството, Външното министерство, Народното събрание и Държавната агенция за българите в чужбина.
"Три различни причини ни се посочват за това да нямаме телевизия- технически, политически и комерсиален. Едното е споразумение на България с другите страни да не си пречат със сигналите. Това обаче няма как да стане при положение, че българският и сръбския сигнал са на различна честота. Второто е,че се иска от разни фирми държавата допълнително да даде пари, за да се инсталират допълнителни уреди около границата. Това също не си го обяснявам при положение, че до август нямаше проблем със сигнала. Третото, което ни се казва е, че трябва да се преориентираме на Булсатком, което обаче няма как да стане при положение, че за това нещо се изисква българско гражданство", обясни Иван Николов.
Подобен проблем с достъпа до българска телевизия имат и в Цариброд.

От Дарик се свързахме и с фирмата „НУРТС Диджитъл" ЕАД, която изгражда цифровите телевизионни мрежи в България. Оттам не бяха запознати с проблема и обещаха, че ще го проучат.
По неофициална информация на Дарик причината за липсата на достъп до българска телевизия е именно, че по закон България няма право да разпространява ефир извън границите на държавата