В края на миналата седмица 81-годишна жена от кюстендилското село Ябълково стана жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията.

Тя е получила обаждане по телефона от непознат мъж, който се е представил за служител на МВР. Той ѝ е съобщил, че в Кюстендил и района има телефонни измамници, възможно е да се превърне в тяхна жертва.

Таксиметров шофьор предотврати телефонна измама за 28 500 лева

Измамниците имат списък с потенциалните жертви, а полицейският служител има данни, че и тя е в списъка им. Уверил я, че ситуацията е под контрол и че няма да загуби парите, които ще им даде…

След десетина минути е последвало обаждане от друг мъжки глас, който ѝ съобщил, че дъщеря ѝ е в болница и спешно трябват пари, ако не може да ги събере, може и златни накити да даде..

Възрастната жена е съобщила, че е вкъщи със снаха си и разговорът с "медицинския сътрудник" продължила снахата. Тя му е предоставила номера на мобилния си телефон за улесняване на контакта.

Уговорили са се пакетът с парите и златните накити да бъдат оставени при паметника на гаровия площад в Кюстендил.Установили връзка и с представящият се за служител на МВР, той ги посъветвал пратката да бъде опакована във фолио, за да не я засекат с машинките, с които разполагат измамниците.

Нови схеми: Как мъже за малко да се окажат „мулета“ в ало измами за хиляди левове

Пакетът е бил оставен на указаното място при спазени всички указания и от далече приносителкат видяла, че жена взема оставеното. Разбрала, че е имамена. Обадила се в полицията, последвали са незабавни действия.

Служителите са установили, че жената и придружаващ я мъж, са се качили на влака, който тръгва минути след вземането на пакета. Установен е контакт със служтиели на ОД на МВР-Перник и 68-годишната жена и 46-годишният ѝ син са задържани - перничани са.

От тях са иззети парите и златните накити, както и мобилните телефони, които са ползвали. Разследването по случая продължава под надзора на прокуратурата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня