Театърът в Кюстендил с проект за пълна промяна
Театърът в Кюстендил с проект за пълна промяна / Иво Кирилов, Дарик

Готов е работният инвестиционен проект за Общинският драматичен театър в Кюстендил. По него се предвижда ремонт на театъра, както и постигане на енергийна ефективност категория „В", като в момента сградата е с най- ниска такава категория „F", съобщи за Дарик директорът на театъра Чавдар Ненов. Стойността на проекта е 2 800 000 лв.
"Ще бъде направен основен ремонт на покривите, заедно с поставянето на изолация.Фасадната облицовка на театъра ще се подмени, мраморът ще изчезне и ще се замени с каменна вата.Няма да се затварят прозорци, а ще се смени дограмата. Имаме 450 прозореца на театъра. Над каменната вата ще има конструкция, над която ще се поставят смес от керамични и камени плочи, връзката ще е механична . Като тези плочи позволяват и да се използват различни цветове. Вътре- направените до момента ремонти се запазват. Основно ще има промени в отоплението и вентилацията на голямата зала, фоайето и администрацията. Ще пестим енергия, ще сменим съществуващите прожектори с модерни", заяви директорът на театъра Чавдар Ненов.

Той има идея фоайето на театъра да се използва по- функционално.Да се монтират огромни механични завеси, които архитектурата на театъра дава възможност да се пускат, когато трябва да се затъмни.Така фоайето на театъра може да се използва за конферентна зала с близо 400 места. Ще бъде направен ремонт на настилката във фоайето с полирани гранитогресови плочи.
„Предвижда се и ремонт на ВиК мрежата, с изключение на вече ремонтиранта част. Сред интересните решения на проектантите е да сложим вкопани в земята до театъра на две цистерни, в които чрез система от покрива ще се събира дъждовната вода. Тя ще се използва за поливане на градинките. Част от водата ще бъде използвана и за тоалетните", обясни още Ненов.
За извършването на ремонта ще са необходими около 5 месеца.Финанирането ще се търси по програмите на ЕС.