/ netinfo
Административен съд- Кюстендил отмени заповедта на бившия областен управител Йордан Татарски, с която отказва да предложи на Общинския съвет в Бобов дол да приеме решение за произвеждане на референдум за отделяне на Големо село от миньорската община. Пред съда я обжалва Инициативния комитет за провеждане на референдум.

Дело срещу отказа за референдум за отделянето на Големо село от община Бобов дол

В мотивите на съдия Галина Стойчева пише: …..”провеждането на местен референдум за промяна на границите на община Бобов дол чрез отделяне на с. Големо село от община Бобов дол и присъединяване към община Дупница,  е инициирано с искане, изразено чрез подписка от около 45 на сто от избирателите на с. Големо село; искането е изпратено на заинтересованите общински съвети, придружено с аргументирано становище на кмета на с. Големо село; общинските съвети са се произнесли с мотивирани решения относно исканата промяна.

Областна администрация ще се произнесе по казуса с отделянето на Големо село

При проверка на събраните доказателства в контекста на приложимите законови разпоредби на специалния ЗАТУРБ, се констатира законосъобразност на искането и решенията на общинските съвети и обратните изводи при упражнения контрол от областния управител са неправилни”. 

Съдебното решение подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок. Общинският съвет в Бобов дол вече категорично отхвърли искането за отделяне на селото.
Дарик- Кюстендил