/ БГНЕС
Силният снеговалеж прекъсна електрозахранването в някои части от страната. Обстановката остава усложнена. Прекъсвания има предимно в планински райони. Най-засегнати са части от общините Ихтиман, Костенец, Долна баня, Самоков, Кюстендил. ЕРМ Запад работи по отстраняване на повредите.

В Габровска област отново десетки населени места и градски квартали останаха без ток, заради аварирали електропроводи в следствие на снеговалежа. Републиканските пътища са заснежени, но проходими.

Обилен снеговалеж на места у нас: Вижте къде е ограничено движението 


Снежната покривка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата вече надхвърля 30.  Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази сутрин от Габрово бяха спрени, заради нападали дървета на железния път, който вече е освободен и се очаква следобед транспортът да бъде възстановен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекъснато електрозахранване, без ток отново са десетки села и квартали в Габрово, включително хижите и хотелите в планинската местност Узана над града. В старата хижа Милена Ботева очаква туристическа група.

"На свещи. Ако не дойде тока до довечера, ние имаме печки с дърва, трябва да работим. То не съм само аз. Ако навали един метър какво ще правим? ЕНЕРГО-ПРО трябва да се хванат в ръце", коментира тя.

Хора от вилна зона "Ярема" край София съобщават, че са без ток от 17 ч. в петък.

20 села и махали в Смолянска област са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг. 

В област Хасково 11 населени места в общините Хасково, Минерални бани и Ивайловград са останали без ток, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Няма електричество в селата Ангел войвода, Боян Ботево, Винево, Караманци, Колец, Спахиево, Сърница, община Минерални бани, както и във Въгларово, община Хасково.

В община Ивайловград селата без електричество са Камилски дол, Лабух и Хухла. Екипите на EVN работят по отстраняване на авариите, уточняват от държавната управа.

По-рано към 10:00 часа днес в региона нямаше проблем с електроподаването, но валежите от мокър сняг продължават

Кризисният щаб работи от петък вечерта и пренасочва екипи, където е необходимо, с цел едновременно отстраняване на авариите. Очаква се в светлата част на деня да бъде възстановено електрозахранването на повечето засегнати клиенти, съобщиха от ЕРМ Запад.

Отстраняването на авариите изисква пешеходни обходи на големи разстояния в планински терен. Работата е затруднена от снежни преспи, паднали клони и дървета, заледявания и непроходими пътища. 

Освен това поради липса на ток не работят съоръженията в част от зимните курорти, съобщиха от Планинската спасителна служба. Спасителите предупредиха да не се излиза във високите части на планината, освен по маркираните пътеки. 
NOVA, БГНЕС, БНР