Синоптиците предупредиха за обилен снеговалеж в страната. Ето и каква е пътната обстановката у нас:

Към момента Проходът на Републиката е отворен за всички моторни превозни средства, каза директорът на Областното пътно управление инж. Венцислав Ангелов.

Проходът „Троянски“ е затворен за всички моторни превозни средства.

Затворени за движение за моторни превозни средства (МПС) над 12 тона са проходите „Предел“, „Превала“, „Рожен“ и „Печинско“. Това показва справка в бюлетина на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пътната обстановка. Ришкият проход е отворен, но само за леки автомобили до 12 тона.

сняг зима път проход предел ограничено движение
БТА

сняг зима път проход предел ограничено движение
БТА

От АПИ информират, че пътищата в страната се обработват от 411 снегопочистващи машини.

Според бюлетина на пътната агенция пътят Кюстендил – Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ е ограничено за автомобили над 12 тона поради затваряне на пункта от страна на Северна Македония  поради влошена метеорологична обстановка.

Пътищата Панагюрище – Златица и Велинград – Разлог са ограничени за движение на МПС над 12 тона заради силен снеговалеж и снегопочистване, съобщават още от АПИ.

Заради паднали дървета по пътя временно е ограничено движението по пътя ІІІ-842 с. Юндола - гр. Белово. Въведен е обходен маршрут: гр. Белово по път І-8 до кръгово кръстовище с път ІІІ-8402 - с. Варвара и по път ІІ-84 - Велинград - с. Юндола и обратно. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Временно движението по пътя Варна – Бургас („Приморски проход“), в участъка Обзор - до кръстовището за Свети Влас, бе временно ограничено за всички МПС за почистване и за отстраняване на аварирали автомобили. 

Временно затвориха за преминаване подхода при пешеходна алея за кв. "Василико" в Царево. Забранява се движението на автомобили във връзка с интензивните валежи от дъжд и с цел превенция. Силен вятър в комбинация с дъжд образуват големи вълни, които могат да залеят пътя.

Автомобилите могат да преминават по обходен маршрут през пътната връзка при Противопожарна служба в Царево. При нормализиране на метеорологичните условия преминаването от затворения участък ще бъде възстановено.

От Община Царево са разположили дежурни екипи, които да следят обстановката и да оказват помощ при необходимост.

Временно движението по пътя Кюстендил – Перник е ограничено за автомобили над 12 т. поради разчистване на пътното платно от паднали дървета на територията на Радомир, допълват от АПИ.

Проходими са всички републикански пътища на територията на област Ямбол. Зимната обстановка към момента е напълно спокойна. Превантивно е обработен против заледяване 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“, съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Галин Костов. 

Температурите на прохода „Шипка” сутринта бяха около -5 градуса, а вятърът е осезаем. 10 машини се грижат за почистването и опесъчаването на пътя. На върха няма ток. Панорамният път за „Бузлуджа” традиционно за зимата е затворен.

Седмица преди Коледа: Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър в събота

Паметникът на свободата също е затворен за посещения през днешния ден. Видимостта на места е почти нулева. 

Обстановката в община Самоков
е сложна заради много паднали дървета по пътищата за София, Ихтиман, Боровец и Мальовица, съобщиха от Общинската администрация в официалния си фейсбук профил.

Екипите на снегопочистващите фирми продължават да работят, за да се осигури проходимостта на довеждащата инфраструктура и на улиците в Самоков. Както през изминалата нощ, така и към момента кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов контролира на терен работата на съответните фирми и служби. Той е в постоянна връзка с ръководството на снегопочистващата фирма за Самоков и селата, както и с Областното пътно управление, за да гарантира добрата координация и организация на дейността, посочват от Община Самоков.

От Общината посочиха телефонен номер, на който гражданите могат да звънят при аварии - 0884177377.

От Областно пътно управление информираха, че заедно с екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” работят по отстраняването им. Поради големия брой дървета на пътя, работата ще продължи през целия ден. 

Движението по пътя Самоков – Дупница се осъществява в едната лента, преди влизане в село Клисура, от страната на град Самоков. Движението е затруднено в този район заради снегонавяване и паднали клони.

Закъснения на БДЖ

Поради паднали клони върху железния път между гарите Цветино и Аврамово има нарушение в графика на движението на влаковете в този участък. Това съобщават от Българските държавни железници (БДЖ). Пътническият влак №16102 , Рила (Добринище 06:25 – Септември 11:23) закъснява със 125 минути от първоначалното си разписание. С 310 минути закъснява пътническият влак Вихрен (Септември 03:31 - Добринище 08:22). Закъснение има и по разписанието на пътническия влак от Септември към Мездра заради провиснали и паднали клони върху железния път. Информация за движението на влаковете може да се следи в реално време на сайта на БДЖ. 

Припомняме, че в петък от МВР предупредиха да не се пътува, освен ако не е крайно наложително.
NOVA, Рени Никифорова/БТА, БНТ