Румънци, грузинци и поляци танцуваха в Кюстендил за Мир на Балканите
Румънци, грузинци и поляци танцуваха в Кюстендил за Мир на Балканите / Влади Владимиров

Част от участниците в 11- то издание на Международния фестивал Мир на Балканите се представиха на концерт в Кюстендил. Водещата, народната певица Слава Соколова представи гостите и организаторът Войн Войнов. Той е и ръководител на ансамбъл "Актавис"- Дупница, които откриха концерта.

На сцената се изявиха "Белинтули"- Румъния, "Момавали"- Грузия, "Ядовничание"- Полша, "Шумадия"- Сърбия и "Нова генерация" от Кюстендил.

"Новост е участието на румънския състав, състава от Грузия е нов, от тази страна и друг път сме имали гости. Надявам се фестивала да стане регионален. За първи път гостувахме тази година и на сцена в Благоевград. В първия ден участва и ансамбъл "Пирин", това значи ,че фестивала отива на професионално ниво. Съставите от чужбина са едни от най- добрите в сраните си", каза за Дарик режисьор- хореографът Войн Войнов. Организаторите осигуряват спането и храната за участниците.

Войнов има идея "Мир на Балканите" да стане Танцовия фестивал за Югозападна  България, защото е и първия по рода си в региона.

"Целта е да влезем в програмата на Юнеско. Имаме право да кандидатстваме и сме направили първите стъпки, с помощта на кмета можем да успеем. Имаме разговори и за съвместен проект с читалище "Братство", за да излезем и на сцената на съседните балкански държави. Който е на власт трябва да върви с културата, а не обратно. Политиците мечтаят за власт, ние мечтаем за сцена", заключи Войн Войнов.