/ ThinkStock/Getty Images
Регионалната дирекция по горите в Кюстендил е изготвила регионална програма за защита на горските територии от пожари през 2020 година, съобщиха дирекцията.

Обявиха пожароопасен сезон за всички области в страната

Трите специализирани групи от служители в дирекцията - в офисите в Кюстендил, Перник и Дупница - са оборудвани с необходимия инвентар и са в готовност да реагират при възникване на пожар.

До момента дирекцията е направила 23 проверки в областите Кюстендил и Перник за установяване на готовността на горските структури за защита от пожари. Проверени са били и собствениците на недържавни горски територии - предимно общини - с площ от над 50 ха.

Общо 15 са доброволните формирования за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Девет от тях са в област Кюстендил и шест - в област Перник. Статистиката на възникналите на територията на РДГ горски пожари през последните 10 години показва, че от общо 394 пожара 303 са възникнали вследствие небрежно и безотговорно боравене с открит огън, за 65 от пожарите причините са неизвестни, 14 са естествени, главно от мълнии. Само един пожар е умишлен.

Масирани проверки за незаконен дърводобив в цялата страна

От началото на годината на територията на РДГ-Кюстендил са регистрирани седем пожара, обхванали 315 дка горски територии. За сравнение през 2019 г. за същият период те са били 31, а опожарената площ 1713 дка.