Районен съд- Перник ще гледа делото за клевета на Йордан Лазаров срещу Петър Паунов
Районен съд- Перник ще гледа делото за клевета на Йордан Лазаров срещу Петър Паунов / Дарик,архив

Върховният касационен съд определи делото за клевета, заведено от ликвидаторът на ВиК- Кюстендил срещу кмета на община Кюстендил Петър Паунов, да се гледа в Районен съд- Перник. Съдът в Перник насрочи заседание за 19 септември, на което са призовани и двете страни.
До определението на ВКС се стигна, след като всички съдии от Районен съд- Кюстендил си направиха отводи, защото- "подсъдимият, преди избирането му за кмет на Кюстендил е бил адвокат, което би породило основателни съмнения в тяхната безпристрастност". Тричленен състав на ВКС избира най- близкия по местонахождения районен съд, извън юрисдикцията на Окръжен съд- Кюстендил, а именно този в Перник.
От становището на Тома Комов от Върховна касационна прокуратура става ясно, че Йордан Лазаров обвинява Петър Паунов за престъпление по член 148, ал. 2, във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс, за клевета, отправена от ефира на телевизия.

Ликвидаторът на ВиК- Кюстендил Йордан Лазаров коментира, че очаква от ВКС да определи къде ще се гледа и делото за клевета срещу бившия областен управител Владислав Стойков.

Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 21 от 2000 г.) За обида:
1. нанесена публично;
2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;
3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и
4. от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,
наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.