Първокласници в ОУ Евлоги Георгиев
Първокласници в ОУ Евлоги Георгиев / Маргарита Петрова
„Приемът на първокласници продължава, така, че директорите мога да спазят споразумението, стига да проявят добра воля“ това каза началникът на отдел „Образование“ в община Дупница, Тодор Петков. Вчера бяха обявени свободните места след първо класиране за първокласниците. Според споразумението във всяка сформирана паралелка трябва да има по три деца от ромски произход.
Нито едно училище в община Дупница не е приключило приема на ученици в 1 клас, във всички училища има свободни места, а учителите имат списъците с незаписани ученици. На 11 и 12 юни включително се попълват свободните места, на 13 юни се обявяват останалите. Приемът реално продължава до 15 септември. По данни на ГРАО незаписани към този момент са 154 деца, част от тях не живеят в България, но съществуват в регистрите. През лятото ще бъде правена проверка по адреси затова дали всички деца подлежащи на записване в 1 клас са записани. Има родители, които все още не са подали заявления за записване на децата им в първи клас и не са участвали в класирането. Това каза началника на отдел „Образование“ в община Дупница Тодор Петков.
Той допълни, че заедно със здравните медиатори работят с ромската общност, за да ги убедят, че има предимства това децата има да учат в среда различна от тяхната, за да могат да се интегрират. „Засега не срещаме голяма подкрепа, но се надявам до 15 септември да намерим разбиране. Те искат да използват близостта на ОУ „Неофит Рилски” до тях, има логика, това са семейства които не могат да си позволят да ползват транспорт да возят возят децата всекидневно, другите притеснения са, че попадайки в друга среда тези деца ще се чувстват некомфортно, освен това не трябва да се срещат деца от различни ромски махали. Работата трябва да бъде индивидуална с децата и родителите” обясни Петков.
9 училища имат прием в първи клас, заявените паралелки са 19, по една в училищата в селата и ОУ „Христаки Павлович“ в Дупница, 2 в ОУ „Св. Климент Охридски“, по 3 в ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Евлоги Георгиев“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и 4 в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. До момента записаните след първо класиране ученици са 312.
Дарик- Кюстендил