Презаверката на рецептурните книжки в РЗОК- Кюстендил върви без напрежение
Презаверката на рецептурните книжки в РЗОК- Кюстендил върви без напрежение / Дарик- Кюстендил,архив

Няма струпване на пациенти и напрежение пред РЗОК- Кюстендил, за презаверяване на рецептурни книжки. От НЗОК поясняват, че до 31 август 2014 г. рецептурните книжки на хронично болни пациенти трябва да бъдат презаверени с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ). Това се налага заради въвеждане на Международната класификация на болестите от 1 декември 2013 г.
"Няма място за паника сред пациентите, дори и да не презаверят до 1- ви септември, защото може да получават лекарствата си, примерно на 25- ти септември. Ако са пропуснали да направят тази процедура, ще отидат в аптеката за лекарствата си и от там ще ги подсетят, че трябва да дойдат първо при нас за презаверка. Процедурата не е дълга, трябва само да се отрази в нашата информационна система", коментира директорът на РЗОК- Кюстендил д- р Сашо Котев. По над 100 души на ден презаверяват книжките си в касата в Кюстендил, като за по- бързото обслужване работи и второ гише. Всеки ден се командирова служител и в офиса на касата в Дупница.
Проверка на Дарик в няколко аптеки установи, че няма напрежение сред клиентите им, защото те са предупреждавани още от декември миналата година, че трябва да презаверят рецептурните си книжки.