/ Влади Владимиров
Общинският съвет на Българската социалистическа партия –Кюстендил декларира с единодушие своята подкрепа за народния представител от 10 МИР Валери Жаблянов, цитирам: “във връзка с опитите за неговото бламиране от страна на парламентарната група на ПП ГЕРБ и представители на Съюза на репресираните”.

“Валери Жаблянов изрази собствено мнение в демократична държава. Дано надделее политическия разум и този цирк да бъде прекъснат. Аз работя с другаря Жаблянов от 6 месеца и съм възхитен от него, един достоен политик и човек, каквито в НС все по- рядко се виждат”, заяви председателят на БСП-Кюстендил Росен Димитров.

Той припомни на пресконференция няколко исторически факти, в защита на зам.- председателя на Народното събрание, чиято оставка бе поискана от ГЕРБ.

“Първо: На 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема единодушно Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане България във Втората световна война. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването си в „Държавен вестник“ бр. 219 от 6 октомври 1944 г.

Следва да се подчертае, че тогава правителството не е доминирано от представителите на БКП – от общо 16 министри по четирима са от БРП(к), от БЗНС на Н. Петков и от „Звено”, двама са социалдемократи и двама независими.

Второ: През ноември 1943 г. Конференцията в Техеран „Тримата големи”( Сталин,Рузвелт и Чърчил) решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., предвиждаща „сурово правосъдие над военните престъпници”.

Също така Член 5 от Парижкия мирен договор от 1946 г. задължава със задна дата България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против мира и човечеството.

И не на последно място ,ние считаме, че относно създаването и провеждането на т.нар.Народен съд другаря Жаблянов има пълното право на собствено мнение като гражданин в демократична държава и с конституционно гарантирана свобода на словото.”.

Декларацията на Общинския съвет на БСП- Кюстендил ще бъде изпратена в Народното събрание.
Дарик- Кюстендил