Петър Паунов за таксите в детските градини: Да не ощетяваме семействата, които спазват християнските обичаи
Петър Паунов за таксите в детските градини: Да не ощетяваме семействата, които спазват християнските обичаи / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов призова общинските съветници да не дискриминират семействата, които имат сключен брак и спазват християнските ценности. Изказването му бе провокирано от предложение на д- р Лилия Чингарска от БСП, която предложи промени в текстовете за таксата в детските градини.

"Добре е да се запише, че намалението на таксата с 50% касае случаите, когато децата се отглеждат от единия родител- майка или баща и те предоставят декларация, в която е упоменато, че не получават издръжка от другия родител. Смятаме, че е справедливо подпомагането да касае, както деца отглеждани само от майката, така и такива отглеждани само от бащата", заяви д- р Чингарска.
"Внимателно сме анализирали всяка стъпка от тази наредба и декларации на хора, които искат да скрият и да излъжат общината и обществеността според мен ще навредят на имиджа на всяка институция. Тази наредба е въведена, за да може хората, които умишлено не сключват граждански брак, да не ощетяват хората, които спазват християнските обичаи и традиции и не се срамуват да се венчаят пред Бог. Моля Ви, нека да спазваме традициите и всички граждани на Кюстендил и България да са абсолютно равнопоставени. Да не дискриминираме семейните", коментира кметът Петър Паунов и призова д- р Чингарска да оттегли предложението си.

Общинският съвет прие промените в Наредбата за администриране на местните такси в частта- такси за детски градини, във вида, в който бяха предложени от община Кюстендил.
В наредбата е написано: Таксата се заплаща с 50% намаление от таксата за деца сираци, за деца на които поне единият родител е редовен студент, за деца отглеждани само от майката и неприпознати от бащата, за деца, на които единият родител е с трайно намалена работоспособност 70 и над 70 %.
Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, таксата за второто дете се заплаща с 50% намаление от таксата .