/ netinfo
В отговор на запитване на общински съветници, относно излязло твърдение, че международният транспортен коридор номер 8 ще заобиколи град Кюстендил и ще премине през Струмица, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов получи лично уверение  от министъра на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, че няма да има отклонение от първоначалния проект."Коридор №8 ще преминава през Кюстендил, имаме категоричната официална подкрепа, няма никаква дискусия по въпроса.Ако минава през Струмица ще е коридор №8 и половина или 9 без нещо", каза Паунов.

Валери Жаблянов: Борисов и Заев са обсъждали Коридор №8 да мине през Струмица, а не през Кюстендил

Паневропейски коридор №8 преминава през Кюстендил за Скопие.Дължината на трасето е 244 км., ако преминава през Струмица дължината му става 400 км., 150 км повече.

"Инфраструктура, която нито би била финансирана от европейската комисия,, инфраструктура която няма и да принадлежи на коридор №8, така че коридорът ще минава през Кюстендил.

Ако има нов път, така както би пожелало семейството на Заев вероятно, защото той е от Струмица и затова са спекулациите. Това е вътрешна македонска инфраструктура, която няма как да стане част от коридор №8", коментира още Паунов.

Утре изтича официалният срок, в който балканските проекти на 6-те държави на обща стойност 30 милиарда евро  трябва да бъдат подадени пред ЕК за финансиране.