Кюстендилецът Петър Христов спечели второ място на състезанието Най- добър барман на България, организирано от Българската асоциация на барманите. Той се нареди сред призьорите за най- добър безалкохолен коктейл. Христов се класира на 4- то място при алкохолните коктейли. Победителите ще представят България на Световното първенство за бармани в Токио, Япония.
При безалкохолните коктейли Христов бе победен от 10- кратния шампион на България и 3 пъти световен шампион Васил Колев. Кюстендилецът обаче впечатли журито и публиката с коктейла си "Бабина градина", който бе по- сниман от този на победителя.
"Използвах продукти на баба от градината, нетрадиционни неща- маруля, цвекло, ягода и люта чушка. Целта бе да се усетят няколко вкуса в коктейла", разказа в интервю за Дарик Петър Христов. Той сподели и рецептата си:
25 мл сироп ягода на Монин; 10 мл люта чушка сироп на Монин; 10 мл. ранчо сироп, който е микс от лимон, вода и захар; сок от ябълка; нарязани цвекло, ягоди и маруля. Коктейлът се сервира в буркан! Украсата е от марулени сърмички, вътре с цвекло, зелена ябълка, ягода и сметана.
"Васил Колев според мен бе малко или много лансиран, че е единственият човек, който би могъл да ни представи на световно първенство. Той ми каза- човек много си креативен, с много добра техника, продължавай, не се отказвай. Аз му отговорих, нали все някого трябва да те победя. Продължавам всеки ден да работя , да се трудя", сподели пред Дарик Петър Христов.
Един от най- добрите бармани в България даде за читателите на Дарик и рецептата си за алкохолен коктейл- "Тайландска изневяра":
50 мл. джин Хендрикс, 20 мл пюре от зелена ябълка, 10 мл сок от кисели краставички, 20 мл фреш лимон и 5 капки битер целина, в чаша за мартини, отдолу с една краставичка и чери доматче.