Патриоти от Дупница и Кюстендил се събират в Църварица
Патриоти от Дупница и Кюстендил се събират в Църварица / Влади Владимиров

100- годишнината от началото на освободителната Балканска война- 1912 г. се отбелязва с поход до  войнишкия паметник в село Църварица и до местността "Черната скала". Походът е под надслов- "По пътя на героичната 7- ма пехотна Рилска дивизия" и се организира от Военноисторическата комисия, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военно- патриотични организации и военни клубове, община Кюстендил, община Дупница, община Невестино, БЧК и Български туристически съюз.

Българи- патриоти тръгват по два лъча, от Дупница и от Кюстендил, които ще се съберат на мястото, където се водят първите битки от Балканската война, от 7- ма Рилска пехотна дивизия от Дупница, част от която е 13- ти Рилски пехотен полк от Кюстендил. На "Черната скала" падат и първите жертви.

Задачата пред българската армия е освобождението на Македония от турско робство, по направлението към Делчево, Струмица и Гевгели. 13- ти Рилски пехотен полк е наречен "Железният полк".

"Кюстендилци са защитавали достойно българските земи  и са се борили за освобождението на тези останали под робство. Българският народ е изпращал своите синове и бащи с небивал ентусиазъм, с хора, музика, а войниците са носили най- хубавите си дрехи. След войната, опоскана и бедна България е почела и паметта на загиналите, като само в Кюстендилска област има около 100 паметника. ", коментира пред Дарик зам.- председателят на Централния съвет и председател на Областния съвет на СОСЗР полк. Йордан Шишков.