/ Дарик,архив
Паметна плоча на академик Йордан Захариев ще бъде поставена в градинката на общински драматичен театър Кюстендил.Докладната ще бъде гласувана на заседанието на общински съвет другата седмица.Докладната е на общинския съветник Георги Джоглев, който я предлага след срещи с роднините на Йордан Захариев.

Паметна плоча на Йордан Захариев ще бъде поставена в Кюстендил

Йордан Захариев Харизанов е български учител, географ, етнограф, фолклорист и историк, който е сред най-добрите изследователи и познавачи на Кюстендилския регион. В продължение на повече от половин век провежда цикъл от проучвания на Кюстендилския край, обхващащи 159 села и Кюстендил.

Кръгът на неговите изследвания е в областта на антропогеографията, етнографията, фолклора, социологията и диалектологията. Превес на проучванията му са бита и езика на населението, тъй като устното народно творчество все повече се забравя, а народният говор бързо губи характерните си местни особености. Книгата му “Кюстендилското краище” е първото поселищно изследване в България.

Отбелязваме 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски

Наред с научната си дейност той е и активен културен деятел в Кюстендил. Йордан Захариев е сред личностите, които ръководят протестите в Босилеградско срещу прилагането на Ньойския договор и окупацията на Западните покрайнини през 1920 г.

Участва в акцията на бежанците и е председател на Учредителния конгрес (1924) на Организацията на Западните покрайнини. Завършва земния си път на 8 май 1965 г. в Кюстендил.

След неговата смърт, наследниците му: Боян и Асен Захариеви – синове и дъщеря му – Недка Захариева, даряват на Историческия музей в Кюстендил трудовете му, ръкописи, богата библиотека, награди, лични вещи и други.

През 1998 г. Йордан Захариев е удостоен със званието "почетен гражданин на гр.Кюстендил". Общински съвет ще гласува и поставянето на паметна плоча на Апостола в  село Нов чифлик.