Кюстендил
Кюстендил
На територията на лесопарк „Хисарлъка“ в Кюстендил бе официално открита Седмица на гората 2019 г. Гости на събитието от страна на Областна администрация – Кюстендил бяха зам. областният управител д-р Матей Попниколов и главният секретар Гергана Михайлова.

Кюстендил


Присъстващите гости и граждани на празника поздрави инж. Здравчо Тодоров - директор на Регионална дирекция по горите. Той обяви и резултатите от проведения конкурс за рисунка и фотография, а част от победителите награди зам. областният управител д-р Матей Попниколов.

Откриват „Седмица на гората-2019 г.“ на територията на лесопарк „Хисарлъка“

В празничната програма взеха участие децата от вокална група „Алегра“ към ОУ „Ильо Войвода“, с ръководител Любомир Борисов. С изпълнения се представиха и музикалната група от IV основно училище, с ръководител Гергана Каракашка и група „Калпазани“ към VI основно училище, с ръководител Лилия Александрова.

Кюстендил

Малко по-късно, с поднасянето на венци и цветя, бе отдадена почит към лесовъда Йордан Митрев. Венец бе положен и от зам. областния д-р Матей Попниколов и главния секретар на ОА-Кюстендил Гергана Михайлова.

Залесявания, игри и срещи с деца в Седмицата на гората в кюстендилско

Празникът Седмица на гората има достойна история, сътворена от всеотдайни хора, професионалисти, посветили живота си на една кауза - българската гора и нейното добруване.

През 1891 г. кюстендилският учител Йордан Митрев поставя основите на бъдещия лесопарк „Хисарлъка“. Това дело е предвестник на бъдещия Празник на залесяването у нас. През 1934 г. се осъществява за първи път честването на празника да бъде цяла седмица.