/ БГНЕС, архив
За улеснение на правоимащите лица на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg е добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица". По този начин хората с увреждания могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г.

Безплатни електронни винетки за хората с трайни увреждания

При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на ЕГН на правоимащото лице и регистрационен номер на автомобила му, след което системата визуализира информация за заредена електронна винетка в Агенция „Пътна инфраструктура” и срока на валидността й.

Хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка, както и по досегашния ред - в Дирекция „Социално подпомагане" по настоящ адрес,  информират от Регионална дирекция за социално подпомагане - Кюстендил
.
Петя Аврамова: Винетната такса е задължителна по закон

„Правоимащи” са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).