Кюстендил
Кюстендил
Общественият посредник в Община Кюстендил Васил Иванов призова всички работници, които не бъдат пуснати да почиват на 21 март, на празника Кюстендилска пролет или не получат допълнително възнаграждение от още 75 %, да сигнализират Инспекцията по труда.

Първи жалби срещу кметове на села до омбудсмана на Кюстендил

С решение на Общински съвет-Кюстендил от 2011 г. този ден е обявен за почивен и неприсъствен. “Това решение трябва да се изпълни от всички институции, фирми, организации, администрации и предприятия на територия на община Кюстендил. На тези, които от фирмите трябва да работят трябва да заплатят извънреден труд на своите работници.

Единственото изключение са органите на съдебната власт, след решение на Висшия съдебен съвет”, заяви омбудсмана на Община Кюстендил. През миналата година е имало 4 нарушения на законодателството, като след преписания на Инспекцията по труда работниците са си получили допълнителните възнаграждения.
 
Разпоредбата не важи за работодатели, които предварително са заявили, че този ден ще се работи планово. Ако е въведено сумирано изчисляване на работното време, както в повечето цехове в община Кюстендил, когато графиците за работа са направени предварително, не би трябвало в края на периода на отчитане да има положен извънреден труд.