Окончателно: РЗС губи мандата си в ОС-Дупница, печели местната коалиция ОДС
Окончателно: РЗС губи мандата си в ОС-Дупница, печели местната коалиция ОДС / Дарик, архив

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд-Кюстендил по делото за разпределението на мандатите в Общински съвет-Дупница. Партия РЗС губи мандата си, като се очаква решение на ОИК за преразпределение на мандатите, като още един съветник ще има Местна коалиция "ОДС-Обединени демократични сили".

В решението на съда пише: "Видно от приложените по делото доказателства, обосновани са направените от съда констатации, че при отразяване на резултатите от произведения избор на първи тур за общински съветници в Община Дупница на 23.10.2011 г., в резултат технически грешки са допуснати разминавания с действително установеното фактическо положение относно разпределението на валидно подадените гласове, в т.ч. че действителните бюлетини подадени в избирателна секция №44 на територията на Община Дупница, за кандидатската листа на ПП "РЗС" са 7, (а не 51), съответно за ПП "Българска социалистическа партия" са 51, (а не 7, както погрешно е отразено в протокола на СИК и този на ОИК от 23.10.2011 г.). В тази връзка правилно съдът е приел, че отчитането на действителния брой валидно подадени гласове за политическите партии и коалициите от партии, в случая налага ново разпределение на мандатите между тях, след изключването на ПП "РЗС", за която броят общо подадени гласове (561) е под размера на общинската избирателна квота от 603 гласа".

Съдът осъжда "Ред, законност и справедливост" да заплати на Българска социалистическа партия и Местна коалиция "ОДС-Обединени демократични сили" сумата от по 1000 лева, представляваща направени в настоящото производство разноски.