/ DarikNews.bg, Гергана Николова
Общинският съвет (ОбС) в Кюстендил ще поиска от Министерството на културата безвъзмездно право на управление на имоти, публична държавна собственост - части от археологическа недвижима културна ценност с категория "национално значение" - "Късноантична и средновековна крепост на хълма Хисарлъка".

Искането е за срок от десет години и ще бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет на 29 февруари. Това съобщи председателят на ОбС Димитър Велинов.

Крепостта е изградена в края на ІV - началото на V в. Поправяна през VІ в., тя преживява Първата и Втората българска държава и е съборена от османските завоеватели през XV в.

Едно райско кътче в България: Уникалните вековни секвои и крепост Хисарлъка (ГАЛЕРИЯ)

Тя има форма на неправилен многоъгълник с площ 2,12 ха. В различни сектори на крепостната стена са разположени кръгли, триъгълни и правоъгълни кули; порти и потерни. Най-главната и най-широка порта е на източната стена, близо до главния път, се посочва на сайта на Регионалния исторически музей в Кюстендил. 

Интересните конструктивни решения, съчетанието на различните строителни техники и материали, както и разкритите археологически паметници от няколко исторически епохи определят крепостта на хълма Хисарлъка, като една от най-значимите на територията на България, се посочва още на сайта на музея. 

През 2014 година общинската администрация реализира проект за реставрация, консервация и експониране на крепостта, както и изграждането на лапидариум в нея.

Реставрацията и консервацията на кулите и част от стената допринесе за превръщането ѝ в популярна туристическа атракция, смятат от общинското ръководство. Идеята е там да бъдат изградени експозиционни помещения.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елица Иванова, БТА