/ DarikNews.bg
Община Кюстендил продължава дейностите по новата транспорта схема. Това стана ясно по време на онлайн заседанието на Общинския съвет в града.

Кметът Петър Паунов посочи, че процедурата е обжалвана от една фирма, но тя ще бъде стартирана в понеделник, след допуснато предварително споразумение. Обществената поръчка ще започне. 

„По отношение на ваксините знаете, че ние бяхме една от първите общини, инициирали ваксинационна кампания. Дори в една от най-първите вълни осигурихме в период на недостиг 600 ваксини и в два пункта в селата бяха ваксинирани 600 човека.

200-годишен храм в Кюстендил „разкри“ старинни стенописи

Месеци наред, почти през ден, уведомявам нашите съграждани с какви ваксини разполагаме, какви са опциите, че сме на разположение. Мобилни екипи бяха подготвени да работят по малките населени места, до момента незаявено. Личните лекари също се включиха активно“, каза Петър Паунов.

По думите му в тази връзка здравните власти са ангажирани с това нещо, но болницата е препълнена. „Трябва да се променят задължително изискванията в здравната каса, защото COVID пътеката покрива изследване с рентген, а на всички е известно, че в началният етап COVID пневмонията не се лови с рентген, а това става на покъсен етап. Призовавам за спазване на мерките и стриктното спазване на разпорежданията на медицинските власти“, каза Петър Паунов.

Той изрази надежда, че скоро ще има и решителна намеса от страна на правителството по отношение на компенсации и енергийни помощи. „На прага сме на енергиен геноцид. Цените на газта и на тока станаха страшни.

Сметката за септември е двойно по-висока от сметката на миналия септември. Октомврийската, цените които гледаме за съжаление се очертават, че ще бъдат два пъти по-високи от септемврийската.

Притеснени сме от това, което се случва, защото сме на път да загубим страшно много работни места. Надявам се на решителна намеса и за незабавни компенсации на бизнеса и на общините“, каза Петър Паунов. Кметът посочи, че трябва 75 % от разликата в цената да бъде изплащана незабавно като помощи към общините. Освен това трябва да бъдат подкрепени и предприемачите. „В икономиката се очертава и голям срив“, каза Петър Паунов.
Агенция "Фокус"