/ Маргарита Петрова
Общинското ръководство нямаме намерение да вдигаме данъците и таксите, и това ще бъде нашето предложение до Икономическа комисия за промените в Наредбата, която третира налозите, обяви на пресконференция днес зам.-кметът на Община Дупница по икономическите дейности Олга Китанова.
 
Под 4 млн. лв. е вече общинският дълг на Дупница

"След приемането на новия закон, възложихме на "Местни данъци и такси" да разгледат как би се отразило това върху жителите и най-вече данъка върху МПС. Идеята е да запазим досегашните най-ниски ставки и затова няма да се изменя абсолютната стойност на планираните приходи в проекто-бюджета за идната година.

Затова не предвиждаме по-високи приходи по това перо. Лекото завишение, което идва от промените направени от законодателната власт засяга по-старите автомобили, а за по-новите точно обратното - намаляване до 50%", обясни Китанова.

Тя даде и пример с най-често използваните автомобили. 15-годишните возила вместо досегашните 39,96 лв, ще плащат 43,96 лева, докато на по-новите МПС-та от 111 лева пада до 45,33 лева. 18 390 са автомобилите регистрирани в общината, които са произведени преди 15 и повече години, докато новите возила, на които ще падне с до 50% данъка са над 4 хиляди. Разлика се очаква при джиповете, които се регистрират като товарни и плащаха досега по 5-6 лева годишен данък. Те също вече ще се облагат според мощността, както всички, допълни Китанова.

Работна комисия ще обсъжда с колко да се увеличат част от данъците в община Кюстендил

"Джиповете влизат от Европа с такъв сертификат и ние като член на ЕС сме длъжни да ги приемаме така. Заради измененията в Наредбата, данъчната кампания през идната година ще стартира след 1 февруари", уточни Началникът на отдел "Местни данъци и такси" Георги Фрунзев.
 
На въпрос: Защо общинското ръководство не предвижда увеличаване на данъците и таксите, което би повишило приходите в бюджета и даде на практика възможност за допълнителни инвестиции, Китанова бе категорична: "Справяме се засега с бюджета. Не считаме за нужно да изискваме повече пари от жителите на общината.

След като ни е гласувано доверие, трябва да търсим варианти за допълнително финансиране, а не за сметка на хората. Затова община Дупница ще остане и през следващата година, както досега сме били с най-ниските налози в България".

От края на следващия месец, на сайта на Община Дупница ще бъде качен калкулатор, който всеки собственик на автомобил ще може да си пресметне сам данъка и ориентира за дължимата сума.
Дарик- Кюстендил