До 40% повече ще се плаща на места
ВиК услугите поскъпват от 1 януари 2024 г., съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране, която одобри бизнес плановете на ВиК операторите с цени на услуги за следващата година.

15 процента е средното поскъпване за страната на ВиК услугите.

С решението на регулатора се изменят цените на услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора.

До 40% повече ще се плаща на места, стана ясно по време на обсъждането в Комисията за енергийно и водно регулиране преди близо месец. 

Kражбата на вода ще се наказва с от 2000 до 10 000 лв.

В повечето региони цените ще варират между 3 и 6 лв. за кубик вода. Най-голяма увеличение се предвижда в Сливен - 41% и във Видин - почти 30%, а най-малко - в Кюстендил - 1,5 на сто.

Около 20-процентен скок на цената се очаква в Габрово, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Ловеч и Монтана.

Разчетите за Софийска вода показват увеличение от 22,5% - от 2.94 на 3.60 за един кубик, но тъй като все още не е одобрен изготвеният бизнес план, за потребителите водата ще поскъпне по-късно през годината. Дружеството не е включено в настоящото решение за промяна на цените за 2024 г., тъй като внесе в КЕВР своя бизнес план през ноември. Бизнес планът предстои да бъде разгледан от КЕВР на открито заседание и обществено обсъждане.

В Софийска област е заложено увеличение от 8%. 

Между 10% и 15% по-висока цена е предвидена за областите Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Смолян, Търговище и Ямбол. Малко под 10% увеличение се очаква във Варна, Перник, Плевен, Силистра, Стара Загора и Шумен.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до приемането на сегашното решение, уточниха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и обстоятелството, че КЕВР намали утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества поради неизпълнението на инвестициите им и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г.

Като ценообразуващ елемент е включено и ежегодното 15-процентно увеличение на заплатите в сектора, което Комисията е длъжна да отчете съгласно подписаното национално споразумение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, уточниха от регулатора.

БНР