Немски инвеститор недоумява от отношението на Общински съвет- Кюстендил за ветропарка
Немски инвеститор недоумява от отношението на Общински съвет- Кюстендил за ветропарка / Дарик Кюстендил

Управителят на Ен-Вижън Енерджи, Себастиан Ньотликс е разочарован от отказа на Общински съвет- Кюстендил да одобри стартирането на процедура за избор на инвеститор за реализиране на ветроенергиен проект. За решението са необходими 2/3 от гласовете на съветниците. В гласуването участваха само 22 от общо 31 съветници и предложението не получи необходимото мнозинство.

"Силно сме разочаровани от случилото се в Общински съвет. От една страна знаем, че има силна подкрепа за проекта от страна на местното население. От друга страна за втори път необходимото мнозинство не беше постигнато поради липсата на достатъчно членове на Общински съвет на заседанието или поради това, че част от тях бяха изключили компютрите си и не гласуваха. Недоумяваме случилото се, тъй като проектът е от изключителна значимост за общината и местното население", се казва още в изявление на Себастиан Ньотликс изпратено до медиите.

Поради неуспешното гласуване от Общински съвет, Община Кюстендил  пропуска годишен доход от 1 000 000 лева стартирайки от 2013 година, както приходи за над 3 000 000 лева в предварителни плащания до тогава. В допълнение към това ще бъдат създадени там 50 постоянни работни места на местно ниво, коментира още Себастиан Ньотликс.

Мнозинството от съветниците в Кюстендил подкрепят изграждането на ветроенергиен проект в общината и желаят да предоставят общински земи за целта. Кметът Петър Паунов също още преди две години подкрепи идеята за реализиране на проекта, допълват още от ЕН Вижън - Енерджи.