/ iStock/Getty Images
"На днешният ден кюстендилското читалище "Братство" отбелязва своята 153-годишнина от създаването си", каза председателят му Иван Андонов.

През тази година годишнината от създаването на културната институция съвпада с началото на 16-то издание на Международния фолклорен конкурс "Пауталия", чийто основен организатор е читалището.

След 15-годишно прекъсване: Тръгва автобус Кюстендил - Рилски манастир

Фестивалът ще се състои до 3 юли в Кюстендил. По този повод в салоните на читалището е подредена фотоизложба, представяща развитието на музикалния форум през годините. 

"В чест на рождения ден на читалището и в края на творческия сезон читалище "Братство" обявява "Годишни награди за изкуство", които да отличат най-изявените ученици и преподаватели в различните школи към културния институт. Тържественото награждаване ще бъде на 5 юли, от 18:00 часа, в читалището", каза Андонов. 

Председателят на читалището разказа, че на 1 юли в далечната 1869 г. родолюбиви кюстендилци прозрели, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора.

Така пламнал огъня на знанието за основаването на читалище "Братство". Неизвестен калиграф е записал в първия му устав впечатляващия девиз "Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна". 

Читалище "Братство" е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей в града. През годините читалището се утвърждава като важен център за културна дейност.

В него творчески се развиват групи и индивидуални изпълнители - деца, младежи и възрастни, провеждат се различни фестивали и конкурси, сред които Международният конкурс за класическа китара, Международният конкурс за шлагерна и стара градска песен "Пей сърце", Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал.
БТА