„Мир на Балканите става Югозападен фестивал, под егидата на ЮНЕСКО
„Мир на Балканите става Югозападен фестивал, под егидата на ЮНЕСКО / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Международният фолклорен фестивал „Мир на Балканите" от тази година става Югозападен. „Югозападен защото Националната комисия за ЮНЕСКО го приема като важно за Югозапада събитие и тази година си дава логото да го ползваме. Министерство на културата съдейства за провеждането на фестивала, съвместно с община Дупница", обясни Войн Войнов. Това не е фестивал само за нашия град допълни Войнов. Целта е фестивала да се разрасне до Петрич и Гоце Делчев.
В края на месец май Дупница ще събере танцьори от 7 страни, за 13-тото издание на международният фолклорен фестивал „Мир на Балканите". Откриването е на 29 май. 12 състава от България също ще се включат във фолклорния празник. Концерти ще има в Дупница, Кюстендил и Сапарева баня.
Изключително атрактивните танцьори от Того са под въпрос, но групата от Индия пристига дори по-рано. Очакват се групи и от Полша, Грузия, Македония и Сърбия.
Дефилетата остават, те са си запазена марка, сподели Войн Войнов. Той допълни, че дефиле ще има и в Кюстендил.
Тази година териториалния обхват се разширява и традиционното за парк Рила общо хоро на участниците, тази година ще бъде на Цари Мали град, край с. Белчин.
Организатор на фестивала е сдружение ФТА „Дупница 2000", със съдействието на общините Дупница, Кюстендил и Сапарева баня, и Министерство на културата.