Асен Меджидиев
Асен Меджидиев / БГНЕС
Гордея се, че постигнахме някакви резултати и в момента недостигът на лекарства е овладян, каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Дупница, цитиран от БТА, където беше по повод церемонията за официалната първа копка за строителството на нов православен храм.

Той посочи, че преди около три месеца положението е било доста сериозно, както у нас, така и в европейски мащаб.  През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин.

За летния сезон: Пращат допълнителни медицински екипи по Черноморието

Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици, коментира министърът.

Той посочи, че проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, трябва да бъдат регулярни, а министерството е длъжно да осъществява контрол. За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките няма да спрат, поне докато съм министър, каза още Меджидиев.

Здравният министър успокои: Няма недостиг на лекарства в аптеките и болниците

Министърът посочи също, че още в началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК. Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза, обясни Меджидиев и добави, че се надява реформата да бъде направена в този мандат. Той уточни, че в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега, допълни министърът.

Той съобщи, че от пет месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната, което започна още през 2016 година, но беше стопирано. Има индексирани оценки от МРРБ и в момента за всички спешни центрове в страната се възстановява изграждането им. Надявам се скоро да има редовно правителство и да продължи това, което сме започнали, посочи още министърът.
Елица Иванова/БТА