/ БТА
Подсигуряване с допълнителни медицински екипи през летния активен сезон по Северното и Южното Черноморие – за това се договориха на среща министърът на туризма Илин Димитров и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Инициативата се осъществява съвместно със съдействието на местната власт по Черноморието и академичната общност в морските градове. Това съобщиха от Министерството на транспорта.

Министър Меджидиев уточни, че въпросът за осигуряването на качествена медицинска помощ през летния туристически сезон е обсъждан с областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, с кмета на града Димитър Николов, както и с кметовете на малките населени места по българското крайбрежие. Темата е била дискутирана и с ректорите на медицинските университети във Варна и Бургас, както и с директорите на института за спешна помощ „Пирогов“ и на МБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Здравният министър успокои: Няма недостиг на лекарства в аптеките и болниците

Министър Димитров благодари за съдействието и доброто партньорство от страна на д-р Меджидиев, както и за неговото разбиране на процесите в туризма.
„Сигурността и доброто здравеопазване са в основата на развитието на качествената туристическа услуга“, изтъкна министър Димитров.

Министерството на здравеопазването полага огромни усилия, за да подсигури медицинска помощ в отдалечените и малки населени места, подчерта здравният министър.
„Сътрудничеството ни с Министерството на туризма помага изключително много за осъществяването на тази дейност, като се стараем да покрием и всички курорти заради допълнителното натоварване на системата с туристи през активния сезон“, подчерта министър Меджидиев.

Назначиха нов директор на Националната експертна лекарска комисия

Осигуряването на допълнителни екипи беше една от първите стъпки, които предприе служебният кабинет още при встъпването си в длъжност миналото лято. В началото на август десет спешни медицински екипа бяха командировани в к. к. „Златни пясъци“, Несебър и Приморско, за да подпомогнат колегите си по Черноморието в оказването на денонощна спешна медицинска помощ.