Мая Манолова дари 1 000 лв. на Дома в Преколница
Мая Манолова дари 1 000 лв. на Дома в Преколница / Даниела Атанасова

Народният представител от  БСП Мая Манолова дари 1 000 лева за Дома за лица с умерена умствена изостаналост и преходното  жилище в село Преколница. Средствата са предоставени от Парламентарната група на Коалиция за България.

60 са настанените в социалните структури, от които 16 са в преходното жилище. Мая Манолова традиционно за Коледа и Нова година прави дарение на социалното заведение, под формата на перилни препарати и лакомства, но този път дарението е финансово. 

С новата стратегия  2011 -2026 подобни социални домове ще бъдат преструктурирани в Центрове от семеен тип, каза директорът Митко Василиев. Техният капацитет не трябва да е повече от 15 души. 261 360 лева е бил бюджетът на социалното заведение за 2010 година за 44 потребители на социални услуги с по-тежка степен на увреждане. Мая Манолова получи гоблен и пано, изработени от домуващите в двете социални заведения.

"Реших да ви подпомогна финансово, защото в условия на криза е по-добре вие да си решите какво да закупите. Хора, настанени в такива домове имат най-голяма нужда и всеки може да се лиши от нещо, за да им помогне", каза Мая Манолова.

"Най-необходими са ни консумативи, а аз ви благодаря за жеста и да ви пожелая повече борбеност и успехи. Вие всяка година идвате и уважавате институцията, рядко ни посещават  други. Благодаря и на кметския наместник на Преколница Роза Исионова, която е неотлъчно с нас", отговори Митко Василиев.