Кюстендилски лекари искат възобновяване на процеса срещу д-р Спасов
Кюстендилски лекари искат възобновяване на процеса срещу д-р Спасов / netinfo

 Да бъде възобновено делото по случая с починалия Иван Мичев, за чиято смърт бе осъден кюстендилският лекар д-р Христо Спасов настояват негови колеги и близки. Лекарят бе признат за виновен от Софийски Апелативен съд. Той трябва да  изплати административно наказание в размер на 1000 лв. и кръвнина от по 20 хил. лв. за двамата родители на починалия.

  Случаят е от 2000 г., когато след операция в кюстендилската болница от    перфорирал апендикс и последвало лечение във ВМА, съпроводено с извършването на три операции пациентът умира.

  Два са вариантите за възобновяването на процеса, според д-р Верджиния Димитрова. Според нея трябва да бъде направена нова лекарска експертиза. Другият вариант е да бъде заведено дело в Страсбург.

  Над 200 лекари от Кюстендилска област са се подписали в подписка в подкрепа на колегата си. Кюстендилски медици от колегията ще помогнат и с финансова помощ. 

 "Тезата, че пациент може да умре, защото е перфорирал апендисита му е несъстоятелна от медицинска гледна точка. Практиката сочи, че това може да се случи в 2-3 процента от случаите. Смятам, че причината за смъртта е неправилно лечение на панкреатит", коментира пред Дарик д-р Димитрова.