Красимир Петров
Красимир Петров / Влади Владимиров
Председателят на РИК- Кюстендил Красимир Петров  се обяви против намерението на областния управител Йордан Татарски, за преместване на комисията от сградата на община Кюстендил, в сградата на Областна администрация. Двамата все още са в процес на диалог по темата.
 
“По мое мнение, не е необходимо това преместване, то ще предизвика изключително неудобство при приемане на документите и хаос в цялостната избирателна процедура.
Избори са провеждани 3 пъти в сградата на Областна администрация и имаше хаос в изборния ден. Сградата не  е подходяща за управление на големи потоци от хора. Има само един вход. Това са почти 1 000 човека от СИК, по трима от всяка, които се качат по едно тясно стълбище до заседателната зала на 2 етаж. Имаше припаднали хора, викахме линейки, хората бяха изключително недоволни. Ако навън е студено няма как да влязат вътре”, коментира Красимир Петров в интервю пред Дарик.

РИК мести Общинския съвет в хотел "Кюстендил"
Дарик- Кюстендил,архив


Той даде пример и със сградата на община Кюстендил, където в момента се помещава РИК. “Тя има голям вход, влизат членовете на СИК, документите им се обработват на 2 етаж от РИК и от Информационно обслужване, и излизат през втори вход- служебния на сградата. Всеки бърза, но чакането ще е цяла нощ, защото избора е сложен, има преференциално гласуване, а ако има и машинно гласуване във всяка секция, процедурата ще се усложни допълнително”, каза още председателят на районната комисия.
Информационно обслужване са получили специални указания на президентските избори за това на каква площ трябва да се разположи всеки един оператор, с компютър и техниката за сканиране на протоколите. На 2 етаж в Областта не виждам начин да се разположи и техниката на Информационно обслужване, уточни Красимир Петров.
РИК- Кюстендил вече има взето решение къде ще се помещава и къде се обявяват решенията й- в сградата на община Кюстендил.  За да се премести комисията, трябва да се отмени старото решение и да се вземе ново, като е необходима подкрепата на 2/3 от присъстващите членове на РИК.
Красимир Петров изрази притеснения и, че едно преместване може да блокира работата на комисията по регистрация на кандидат депутатските листи, за които срока е до 21 февруари и за утвърждаването на съставите на СИК, като консултациите при кметовете на 9- те общини вече започнаха и ще приключат до петък.
 
Дарик- Кюстендил