/ iStock/Getty Images
Читалището "Просвета 1920" в с. Граница, община Кюстендил, спечели наградата за най-едра череша на 16-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил, съобщиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Журито е измерило на щанда им, участващ в изложението, череша с диаметър от 38 мм.

За най-атрактивно вешало беше определено това на читалището "Отец Паисий 1928" от село Багренци. 

Започва тридневният празник на черешата в Кюстендил

Днес бяха връчени награди и за най-оригинално пано, както и за цялостно представяне на черешов щанд. Награди получиха най- добрите участници в още шест категории.

Кулминацията на днешния ден от Празника на черешата е от 21:00 ч., на площад "Велбъжд", когато всички гости и жители на града ще имат възможността да се насладят на концерт на "Легендите".

Утрешният ден от празника е посветен на най-малките. От 10:00 до 17:00 часа те ще имат възможност да посетят образователните ателиета на клуб "Малки откриватели" на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от "Музейко". Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията през неделният ден, казаха от Общината в Кюстендил. 

За любителите на кюстендилските череши ще се демонстрира на живо как се приготвя сладко от череши, което ще може да бъде опитано на място.
Елица Иванова, БТА