/ Vladislav Chanev/ Отдел Култура и духовно развитие
От днес, петък до неделя, в три последователни дни, в Кюстендил се отбелязва традиционният Празник на черешата. В него ще участват повече от 200 производители, търговци и занаятчии от региона и от страната. Празникът е наследство на учредената преди 127 години в Кюстендил първа овощарска изложба в България.

Началото на празничните дни е днес и започва с кулинарно изложение, надяждане с череши, детска анимация и концертна програма. На сцената на централния площад днес ще се представят Михаела Маринова и ТИНО. Десетки кулинари ще представят своите ястия и специалитети в надпреварата "Череши в кухнята", водещ ще бъде Драгомир Драганов.

Официалното откриване на Празника на черешата ще бъде в съботния ден, от 11:00 часа. По традиция Институтът по земеделие в Кюстендил ще представи разнообразието и новостите в черешопроизводството в региона. Артистично аранжирани щандове ще покажат "черешовото творчество" на кюстендилските майстори в рамките на художествено изложение. 

В празничната програма през деня участие ще вземат професионалният духов оркестър на Община Кюстендил, Националното училище за танцово изкуство - София и най-изявените фолклорни изпълнители от града. Събитията в съботния ден ще завършат с концерт на "ЛегендитЕ".

Неделният ден от програмата е посветен на най-малките гости на празника. National Geographic Kids гостува в Кюстендил с Клуб "Малки откриватели". Занимателни игри с череши и детска анимация ще съпътстват събитията, а "черешката на тортата" ще бъде демонстрацията и дегустация на сладко от череши, допълниха от общината.

Заради празника в центъра на Кюстендил ще бъде въведена временна организация на движението, съобщи кметът Петър Паунов. 

На Празника на черешата ще гостува и фондация "Искам Бебе". Нейното участие е по покана на кмета Паунов, с когото в началото на годината фондацията започна съвместната кампания за популяризиране на природните дадености, лечебната минерална вода и чистите плодове в Кюстендилския край, които са в помощ на репродуктивното здраве.

За първи път на празника на черешата в Кюстендил ще се предлага сладко от череши, направено от младежи с интелектуални затруднения, подкрепени от фондация "Сийдър", съобщиха от фондацията.

В направата му са се включили младежите, които живеят в центровете от семеен тип "Сияние", младежите с увреждания, които посещават Център за социална рехабилитация и интеграция "Синева", техни родители и екипът на фондация "Сийдър", която управлява тези центрове.

Освен него, младежите са подготвили и разнообразие от ръчно направени предмети, ароматни свещи, сапуни и други изделия, които посетителите ще могат да си купят. "Каним всички жители и гости на града да го посетят и да подкрепят работата на тези млади хора. Само с обединени усилия между местната общност, различните институции в държавата, неправителствените организации и бизнеса, хората в неравностойно положение ще имат достоен и справедлив начин на живот", посочиха от фондацията.  
Елица Иванова/БТА