/ iStock/Getty Images
Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в област Кюстендил, от утре преминават към обучение от разстояние в електронна среда. Онлайн обучението за тези ученици ще бъде за периода 12-27 ноември, включително.

89 новозаразени в Кюстендилско

Това е било решено на онлайн заседание на членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил, съобщиха от Областната администрация. Присъстващите членове на щаба са се обединили около тезата, че това решение ще запази живота и здравето на учителите, ще има превантивен характер относно родителите и учениците, и ще ограничи броят на случаите с коронавирусна инфекция в областта.

Областният управител Виктор Янев, който е председател на Областния кризисен щаб, е разпоредил контролните институции в областта да се ангажират с повече проверки в големите магазини и заведенията, за да се следи как се спазват противоепидемичните мерки.

Кметът на Кюстендил призова да се носят маски и да се спазват мерките

Броят на отсъстващите учители в областта в момента е 99, като от тях 28 са с положителни тестове за коронавирусна инфекция, други десет са карантинирани. 40 учители са с болнични с грипоподобни симптоми, останалите също са в болнични, но по други причини, е казала началникът на Регионалното управление на образованието Мая Стойчева.

С доказана коронавирусна инфекция са 13 ученици, има 175 други контактни и поставени под карантина, сочи още справката на РУО. От там са отчели, че притеснителен факт е това, че много от учениците ходят на училище с грипоподобни симптоми.