/ iStock/Getty Images
Учениците и децата под карантина в областта са 152
Учениците и децата под карантина в област Кюстендил към днешна дата са 152, като 13 от тях са с положителни проби за коронавирусна инфекция, а 139 са контактни.

Кметът на Кюстендил призова да се носят маски и да се спазват мерките

От педагогическия персонал в карантина са 40 учители, като 26 са с положителни тестове. Под карантина са и 16 души от непедагогическия персонал, от които осем - с коронавирус.

Данните са на Регионалното управление на образованието-Кюстендил и са предоставени днес на онлайн заседание на Областния кризисен щаб, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Има решение на педагогическия съвет към основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Кюстендил, учениците от пети, шести и седми клас да преминат към обучение от разстояние в електронна среда за две седмици, което е съгласувано и с Обществения съвет, стана ясно още след заседанието.

В учебното заведение отсъстват по различни причини 16 учители, от петите класове отсъстват 15 процента от учениците, има една карантинирана паралелка от шести клас и 19 процента отсъствие на ученици от седмите класове, е посочила началникът на РУО-Кюстендил Мая Стойчева.

По време на заседанието директорът на РЗИ д-р Златко Величков е представил и данни за епидемиологичната обстановка в областта. От началото на пандемията до момента положителните случаи на коронавирус в областта са 1518.

Инфекционист на 81 се грижи за болните с коронавирус в Дупница (ВИДЕО)

На домашно лечение към настоящия момент са 704 души, а 651 са под карантина. За целия период на пандемията под карантина са били 6292 души. Излекуваните в областта са 692, а починалите - 50.

Новите случаи в областта през изминалото денонощие, са 89, а вчера са били изпратени за изследване общо 139 проби. Четиридесет са свободните легла, определени за болни от коронавирус в областта, а при необходимост има готовност да бъдат разкрити още, е казал директорът на РЗОК-Кюстендил д-р Сашо Котев.

Хоспитализирани в болниците в Кюстендил и Дупница към днешна дата, са 89 пациенти.