/ netinfo
Директорите на основните и средни училища в Дупница се обединиха около идеята на общинския съветник Костадин Костадинов за централизиран прием в първи клас от следващата година.

Заради липсата на технологично време, предложените от общинския съветник и председател на Икономическа комисия Костадин Костадинов ще могат да влязат в сила от следващата учебна година, ако на заседанието си в петък колегите му в местният парламент подкрепят предложените от него реформи в сферата на образованието, част от които са насочени срещу сегрегирането на училищата.

На съвместното заседание на Икономическа и Здравна комисии бяха поканени всички директори на основните и средни училища, както и на държавните гимназии. Директорите, които осъществяват прием в първи клас се съгласиха, че въвеждането на централизиран прием е добър вариант за всички.

Първокласниците в Дупница са 312 след първото класкласиране

Класирането ще се извършва от комисия, в която ще са включени и представители на училищата. Началникът на отдел „Образование“ Тодор Петков потвърди, че такъв прием може да се организира и въведе от следващата година.

Комисията ще изготви план-прием, при който водещ ще бъде адреса на детето. Така ще може и да бъдат разпределени равномерно децата, чийто майчин език не е българският. 

Според Костадин Костадинов, централизирания прием ще спре „краденето“ на ученици. Той посочи, че сега във всяко училище има записани деца от други райони. Беше обсъдено и предложението да се прекратят правомощията на директорите на училища да организират и извършват ученически транспорт, като дейността да се поеме от общинската администрация.

Според директорите, които се изказаха идеята е добра. „Сега до Бистрица вървят например 3-4 автобуса“ посочи Костадинов. Въпросът на Бистра Стойкова за какво се използва училищният автобус, с който общината разполага не намери отговор.

Тя обясни, че сега има отворени програми, по които общината може да кандидатства за осигуряване на транспорт на деца от малцинствените групи. Що се отнася до преструктурирането на държавните гимназии в общински, едно от предложенията на Костадин Костадинов, на срещата присъства само директора на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“, Елена Костадинова, която заяви, че не вижда повод това сега да се прави, още повече, че преди да се обсъжда такова предложение трябва да има проведени срещи, за да се коментира тази тема по обстойно.

Тя посочи, че към този момент не са имали забавяне в изплащането на средства към училището, от Министерство на образованието и науката се отпускат средства за подобряване на материалната база, очаква се и инвестиция от около 1 млн. лв. също по линия на Министерството.

Костадинова каза още, че след като ПГ по хранително-вкусови и химични технологии са станали общинско училище са имали проблеми с изплащането на средствата. 

Директорите на ПГ по облекло и стопанско управление и по транспорт не присъстваха на срещата. На заседанието в петък ОбС Дупница ще гласува предложенията на Костадин Костадинов.

Ако бъдат приети по тях ще се работи догодина, как ще се осъществи приема в първи клас за предстоящата учебна година обаче не е ясно, как ще се реши проблема със сегрегацията в някои училища също.