Бум на издадените безплатни винетки в Кюстендилска област
Бум на издадените безплатни винетки в Кюстендилска област / АПИ

Бум на издадените безплатни винетки, отчитат от Областна дирекция "Социално подпомагане"- Кюстендил. Към този момент са издадени 4 450 безплатни винетки. От тях 2 040 са подадени в Кюстендил, в Дупница- 1 900, в Бобов дол- 250 и в Бобошево- 260.

„Моето предположение за големия наплив от заявления е, че са се увеличили за жалост хората с увреждания. Не изключвам и факта разбира се, че се увеличи цената на винетката, но не трябва да забравяме, че без ТЕЛК, няма как да кандидатствате за такъв безплатен стикер", заяви директорът на Областна дирекция "Социално подпомагане"- Кюстендил Светослава Макенджиева. Тя обясни, че социалните експерти не правят проверки за това върху кой автомобил е залепен стикера. Проверка се прави само върху предоставените документи от страна на кандидатствалите за безплатна винетка.

От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.
Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение от ТЕЛК и копие от лична карта. При подаване на молбата в социалните дирекции желаещите трябва да носят свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност". Работният обем на двигателя не трябва да надвишава 2000 куб. см.