/ Дарик радио, Хасково
Животновъди искат de minimis на животновъдна единица
101538
Животновъди искат de minimis на животновъдна единица
  • Животновъди искат de minimis на животновъдна единица
За спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство настояват няколко асоциации на животновъдите в страната.

Министър Порожанов: Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ

Те искат помощта де минимис, чийто бюджет е 27 млн. лв., тази година да се разпределя на животновъдна единица и да бъде дадена възможно най-скоро. На пресконференция в Хасково от организациите на животновъдите се заканиха, че ако не бъдат чути ще предприемат протестни действия и ще поискат оставката на земеделския министър Порожанов.
 
Председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов поиска свикване на Националния консултативен съвет по най-бързия начин, ако е възможно още утре. Няма да допуснем секторът животновъдство да бъде разединен с несправедливо разпределение на помощта де минимис, заяви още той.  
 
За оставка на министър Порожанов, ако исканията на животновъдите не бъдат чути, призова председателят на Областния съвет по животновъдство в Хасково Петър Митев. Той бе категоричен, че тази помощ им е необходима по-най-бързия начин, както и тя да бъде разпределена справедливо. По думите му, 12 млн. лв. за говедовъдите и 15 млн. лв. за овцевъдите не е приемлив вариант и води до разцепление в сектора. 
 
Свикват спешно Консултативния съвет по пчеларство заради подмора на пчели


Животновъдите настояват и да им бъдат опростени отпуснатите през 2008 г. целеви кредити, върху които тече лихва. Бойко Синапов днес посочи, че още при първото правителство на Борисов са получили такова обещание.
 
"Всеки ден фалират животновъди и продават животни и животновъдният бранш е в крайно тежко и отчаяно състояние", посочи и председателят на асоциацията на биволовъдите Мария Степанчева.
 
Готовност да предприемат и протестни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени, заявиха на пресконференцията днес в Хасково животновъди. Конкретното решение за това обаче, ще приемат след среща с премиера, каза още Бойко Синапов. Той не отрече, че с министър Порожанов не липсва диалог, но по думите му, липсва решение за проблемите в сектора.