/ iStock/Getty Images
Историческият музей в града представя изложбата „Реликви от Априлската епопея”
За десета поредна година в навечерието на Националният празник гражданите, ползващи административни услуги от общината, получават българско знаме в размери 70/90 см.

Знамената се раздават в Общинският център за услуги и информация на гражданите в общинска администрация. На сградата на общината, която е и най-високатата административна сграда е спуснат 30 метров трибагреник по повод 3 март, съобщиха от Общината.

Патриотичната инициатива от кампанията "Обичам България" на кмета на община Димитровград Иво Димов през годините обхвана училища, детски градини, читалища и пенсионерски клубове.

Спуснаха 32-метров трибагреник на монумента „Самарското знаме“ в Стара Загора

Така във всяка класна стая в училищата в община Димитровград и детските градини има българското знаме. А по случай празника и 146-годишнината на Априлското въстание, Исторически музей-Панагюрище гостува в Исторически музей-Димитровград по покана на неговото ръководство с изложбата „Реликви от Априлската епопея”.

Посетителите на музея ще имат рядката възможност да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година. Акцент в изложбата са револверът на Райна Княгиня и Автобиографията ѝ, написана в Русия през 1877 г., и част от въоръжението на поп Груйо Бански - заклинателят на оборищенци.

Сред експонатите са кокардите - лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. Оборище. 

Интерес предизвикат оригиналното въоръжение и снаряжение на въстаниците, въстаническа униформа и др.В обособена възстановка е пресъздаден бита на панагюрци през XIX век, където могат да се видят традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век.

В експозицията са представени над 80 движими културни ценности. Изложбата се допълва с вещи и въстаническо снаряжение от фондация „Цоцорков род” и РК „Традиция”-Панагюрище.

Изложбата се открива на 2 март, от 17:00 часа и може да се разглежда до 15 май.