Вандали унищожиха над 350 дръвчета в защитена местност Злато поле
Вандали унищожиха над 350 дръвчета в защитена местност Злато поле / Община Димитровград

Стотици изпочупени дръвчета и резници, разбити кошчета, откраднати дъски от кулите за наблюдение на птици и разсечена с брадва информационна табела на стойност 500 лв. завари екип на проекта за защитена местност Злато поле, по който община Димитровград работи със „Зелени Балкани". От наблюдателната кула е отрязана и открадната дори една от подпорните стени в основата й. Едва няколко дни след поставянето им дървените греди на кошчетата в посетителската зона бяха изскубнати и запалени, разказва Елена Тилова от „Зелени Балкани". При последната вандалска акция са унищожени над 350 фиданки и резници, пречупени по на две места, на територията на цялата защитена местност. Унищожени са били дори и 3-метровите дръвчета, за които бяха полагани грижи в продължение на 2 години, възмутена е тя.

Вандали унищожиха над 350 дръвчета в защитена местност Злато поле
netinfo

През последните 2 години на защитената територия бяха засадени стотици дръвчета и резници. В дейностите участваха доброволци на „Зелени Балкани" и еколози от програмата по заетост. Специална доброволческа акция организираха и над 30 служители от екипа на строителния надзор на жп линия Пловдив - Свиленград, които сами осигуриха средствата за нея. Над 70 доброволци са участвали до момента в дейности за почистване, засаждане на дръвчета, поставяне на гнездилки и хранилки, засаждане на блатни кокичета и водни лилии, припомня Елена Тилова от „Зелени Балкани". Освен огромния труд и ентусиазъм на доброволците, в защитена местност "Злато поле" са инвестирани и значителни финансови средства по линия на проекта- за изграждането на водоснабдителен канал, залесявания, консервационни дейности, ремонт на сграда за посетителски център и др., уточнява тя.

За констатираните нарушения на територията на защитената местност е съставен констативен протокол и ще бъде информирана полицията, информира Елена Тилева. Най-жалкото в случая е, че вероятно посегателствата са от местни хора или редовни посетители на защитената местност, коментира тя.