Хасково, Китна Тракия
Хасково, Китна Тракия / Община Хасково
Хасково днес е домакин на 54-тия Национален събор на народното творчество « Китна Тракия пее и танцува». Тази година в него участват 74 фолклорни групи и 60 индивидуални изпълнители. Участниците са от 16 общини и 47 населени места. На сцената в Хасково се представят фолклорни групи и изпълнители от общините: Асеновград, Братя Даскалови, Димитровград, Казанлък, Маджарово, Минерални Бани, Опан, Пазарджик, Панагюрище, Раднево, Садово, Свиленград, Стамболово, Харманли, Хасково, Чирпан.
 
Съборът се провежда в местността „Кенана” на две сцени. На първата фолклорните групи оценява жури в състав: председател- академик Крум Георгиев-председател на сдружение „Общество за фолклор“ и членове: Кирил Кирчев – преподавател и хореограф в Клуб за български народни танци „Чанове“  и Георги Граматиков – историк. На втора сцена участниците оценява жури с председател доц. Георги Хинов- хореограф на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци, а в състава са: Веселин Личев –диригент и Розалина Гогова- етнограф.

Хасково, Китна Тракия
Община Хасково


Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медали във всяка категория, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие.

Съборът стартира в 10 часа, а официалното откриване е в 12 часа със специалното участие на Представителен ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“.