В Хасково отбелязаха Световния ден на влажните зони
В Хасково отбелязаха Световния ден на влажните зони / netinfo

Училища и детски градини в региона днес откриха Международната година на водите - 2012 г. и празниците на природата, които според екологичния календар стартират със Световния ден на влажните зони - 2 февруари, съобщиха от РИОСВ. Деца и ученици посветиха на темата  специални занимания и инициативи, организираха изложби, беседи и презентации.

Най-мащабно денят беше отбелязан в ОУ „Св. Ив .Рилски" - Хасково.  Учениците от четвъртите класове представиха изложба, презентация и доклади по темата, а децата от подготвителната група изработиха апликация и фигурки на „скачащи жабчета".

ОУ "Л.Каравелов" - Хасково подготвиха специално табло с информационни материали за влажните зони и с логото на кампанията. Учениците от 5, 6 и 7-ми класове посветиха час по темата. В занятие на клуб "Млад еколог" към училището, учениците рециклираха хартия при лабораторни условия и рисуваха, изработиха и оцветиха комикси по темата и апликации с водолюбиви животни.

Шестокласниците от СОУ „Любен Каравелов"-  гр.  Димитровград  изработиха и представиха презентации за най-големите горски масиви на Земята- Африканската джунгла и Амазония.  Десетокласниците изработиха постер, представящ една от признатите от Рамсарската конвенция влажна зона в България- резервата „Сребърна" .

В ОУ "Христо Ботев"- с.Крепост, общ. Димитровград също посветиха час на Световния ден на влажните зони  чрез лекция и тематична беседа с активното участие на учениците от училището. Децата предварително бяха потърсили материали, за да се запознаят и разгледат 11-те влажни зони в България и опазването им с което показаха завидни познания пред своите връстници и учители.

Малките възпитаници на Детска градина № 3 в Хасково също проведоха тематична беседа, подредиха кът с книжки за природата, изработиха фигурки и нарисуваха познати водолюбиви животни и растения. Подобни и други екоинициативи бяха организирани в почти всички детски и учебни заведения в региона, като РИОСВ- Хасково предварително предостави информационни материали по темата.

През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм". Световният ден на 2 февруари тази година се отбелязва под надслов: „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване". Денят се отбелязва традиционно в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и листовки и други инициативи.  Следващите големи празници на природата са 22 март- Световен ден на водата и 22 април- Международен ден на Земята!