Със 160 000 лева е съкратена държавната субсидия за детските градини в Хасково
Със 160 000 лева е съкратена държавната субсидия за детските градини в Хасково / netinfo
Със 160 000 лева е намалена държавната субсидия за общинските детски градини в Хасково през тази година. Средствата са съкратени по предложение на просветното министерство след проверка на присъстващите деца и броя на групите в края на месец март. Парите, които общината няма да получи са за заплати и осигуровки на персонала в градините и след това решение би следвало да пристъпим към съкращения, съобщи кметът Георги Иванов.

Данните от проверката констатират моментното състояние, в период на празиници и грипна епидемия, сега ситуацията е съвсем различна, коментира градоначалникът, който е категоричен, че въпреки намалената субсидия възпитатели и персонал в хасковските градини няма да се съкращават.

900 000 лева за ремонти в детските градини и 184 000 лева за яслите е предвидила в годишния си бюджет Община Хасково.

В момента се проектира нова сграда, в която ще бъдат преместени възпитаниците на дом „Асен Златаров, съобщи още кметът Георги Иванов. Социалното заведение е отговорност на общината от март и според градоначалника, състоянието на дома е отчайващо. Старата сграда ще бъде съборена, на същия терен ще бъде построена нова, към която ще има и спортен комплекс. В дом „Асен Златаров” вече е назначена денонощна охрана.

Обявен е търг за доставка на храната в дома за деца и юноши и в дом „Надежда”.