/ Дарик радио, Хасково

Специализираният наказателен съд задържа под стража петимата братя от кв. „Марийно“ в Димитровград, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване чрез заплахи и насилие.

Арестуваните лихвари от Димитровград заплашвали длъжници с убийства (СНИМКИ)

Те бяха задържани на 8 април. Шестият брат от фамилията, който също е участвал в групата, се укри и е обявен за общодържавно издирване. Според събраните доказателства, групата е действала от седем години, през това време жертвите й не са посмели да се оплачат от страх за живота си.

Петима задържани при спецакция в Димитровград

Братята давали заеми предимно на малоимотни хора срещу високи лихви - най-често от 50 до 100 процента. При забавяне на връщането на заема, лихвите скачали двойно, следвали заплахи и физическо насилие. При невъзможност хората да изплатят дълговете си заедно с умножените лихви, участниците в групата посягали на техни недвижими имоти или склонявали някои от тях към проституция.

Специализираният наказателен съд прие, че ако останат на свобода, обвинените могат да извършат други престъпления или да се укрият.