Свиленградските съветници приеха устава на газовото дружество
Свиленградските съветници приеха устава на газовото дружество / netinfo
Свиленградският местен парламент прие устава на акционерното дружество с общинско участие, което ще газифицира града. След учредяването, дружеството ще кандидатства за лиценз пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

В "Свиленград-газ" АД общината участва с апортна вноска на земя, представляваща 10% от дяловете. На предишното си заседание съветниците приеха оценката на терена с площ 2 002 квадратни метра, която е 196 000 лева. На учредителното събрание общината ще запише 196 000 поименни акции, като едната от тях ще бъде "златна" и ще гарантира интересите на Свиленград в газовата компания.

Общият капитал на "Свиленград - газ" ще бъде 1960 000 лeва. Бизнесменът Фуат Гювен ще участва с 60% в дружеството. Останалите 30% ще бъдат на "Енемона" АД.

Общинарите възложиха на кмета на Свиленград Георги Манолов да подпише устава на дружеството на предстоящото учредително събрание на "Свиленград – газ" АД. Представител на общината в Общото събрание на акционерите ще бъде общинският съветник от БСП Димитър Митев, а в Борда на директорите - адвокат Всевдана Овчарова.